Projects AbroadProjects Abroad

Tropisk Tørrskog-bevaring - Frivillig Arbeid i Costa Rica

Oversikt
Prosjekt-oversikt
 • Sted: Barra Honda nasjonalpark
 • Rolle: Hjelpe til med bevaring av det lokale dyrelivet, gjennomføre vedlikehold og opplæringsprogrammer med fokus på naturbevaring
 • Forskningsfokus: Flaggermus, fugler, papegøyer, aper, sommerfugler, trær
 • Nærmiljø: Tropisk tørrskog
 • Boform: Sovesal i parken
 • Lengde: Fra 1 uke
 • Startdatoer: Fleksibelt

90% av Costa Ricas skoger har gjennom årenes løp blitt ødelagt. Dette har gjort at flaggermus, aper, papegøyer og sommerfugler har mistet store deler av sine habitat. Gjennom bevaringsarbeid av dyrene, treplanting og opplysningskampanjer kan du som frivillig bidra til å styrke dyrenes muligheter for å øke i antall.

Vårt natur- og miljøprosjekt i nasjonalparken Barra Honda er en unik mulighet til å lære mer om Costa Ricas tørrskog og de mer enn 40 kalksteinsgrottene og underjordiske tunnelene som finnes der. Parken består av 2295 hektar skog og er en av hovedattraksjonene for turister i området. Barra Honda ligger ca. 4 timer fra Heredia og 20 minutter fra nærmeste by, Nicoya.

Prosjektet retter seg mot undersøkelser av det lokale dyrelivet og viktig vedlikeholdsarbeid. Ved at skogene i Costa Rica har blitt ødelagt, har det som tidligere var lange grøntdrag, også kalt biologiske korridorer, blitt redusert til "øyer" av skoger, hvor dyr og fugler får begrenset plass å leve på. Man undersøker nå om mangel på habitat fører til kryssing av arter på grunn av mangel på artsfrender. Fokus på treplanting i parken er viktig i å motvirke dette. Som frivillig kan du også hjelpe til med bevaringen av det store antallet flaggermus, reptiler, arapapegøyer og pattedyr som nesebjørner og ozeloter. Arbeidet vil skje under veiledning og oppsyn av våre erfarne lokale ansatte.

Prosjektet passer perfekt for alle som er interessert i natur og dyreliv og som ønsker å gjøre noe praktisk for å bevare miljøet. Her får du sjansen til å utføre hands-on arbeid og tilegne deg praktisk erfaring, samtidig som du lærer masse. Du trenger ingen relevant utdanning eller erfaring for å delta på dette prosjektet, da all nødvendig opplæring vil bli gitt. Har du derimot kompetanse på området, så er dette selvsagt et stort pluss for prosjektet.

Hva er formålet med dette natur og miljøprosjektet?

Barra Honda nasjonalpark, en samarbeidspartner av Projects Abroad

Hovedmålet med dette prosjektet er å være med på å sikre at den vakre og mangfoldige naturen i Costa Rica ikke ødelegges. For øyeblikket er over en fjerdedel av Costa Rica nasjonalpark eller naturreservat, og det er mer enn noe annet land i verden. Økoturisme har blitt en svært viktig inntektskilde for landet og sprøyter inn mer enn en milliard amerikanske dollar i den nasjonale økonomien hvert år. Dessverre er det slik at økt turisme øker også sjansen for å påføre miljøet store skader. Å håndtere denne utviklingen på en riktig måte er derfor en viktig utfordring framover.

Projects Abroads frivillige spiller en viktig rolle for nasjonalparkene i Costa Rica. Selv om landet satser på naturvern, er mange av nasjonalparkene underfinansierte og dermed underbemannede. Det er derfor stort behov for frivillige, som bidrar til at parken får økt arbeidskapasitet og dermed mulighet til å gjennomføre store og viktige prosjekter. Den ekstra kapasiteten gir også muligheter for å jobbe innenfor nye forskningsområder, slik som å identifisere nye arter sommerfugler eller flaggermus eller drive treplanting i tidligere skogrike områder. Fra tid til annen hjelper de frivillige og ansatte i Barra Honda også andre nasjonalparker.

Et annet viktig formål for prosjektet er å skape forståelse og engasjement for naturvern blant lokalbefolkningen. Miljøundervisning på lokale skoler og i lokalsamfunnene som omgir parken bidrar til å skape bevissthet om arbeidet som gjøres i parken og hvorfor det er viktig. Vi har tro på at dette er en svært viktig del av det arbeidet de frivillige gjør fordi effekten spres gjennom hele samfunnet og overføres til nye generasjoner.

Vi er nå i rute for å motta den nasjonale prisen, Blue Flag, fra myndighetene i Costa Rica grunnet vårt undervisningsprogram innenfor miljøvern.

Hva er din rolle som frivillig på dette natur og miljøprosjektet?

Frivillige kan jobbe med mange ulike typer oppgaver, som for eksempel:

Frivillige som underviser i miljøvern på natur- og miljøprosjektet i Costa Rica

 • Delta i forskningsprosjekter på det lokale dyrelivet som inkluderer undersøkelser og overvåking av flaggermus, fugler, arapapegøyer, pattedyr og sommerfugler. Metodene som benyttes til dette arbeidet er automatiske kameraer med bevegelsessensorer for vårt pattedyrprosjekt, og nett for å fange flaggermus på nattetid.
 • Blue Flag Project: hjelpe lokale skoler i arbeidet for å få den økologiske Blue Flag-prisen ved å hjelpe til med å bygge biohager og resirkuleringssentre og ved å assistere innen opplysning og undervisning om miljøet på skoler og i lokalsamfunnet generelt. 
 • Lage, vedlikeholde og utvide nettverket av stier i parken.
 • Loggføre meteorologisk informasjon.
 • Lage kart over stier, elver og andre viktige områder i parken.
 • Vedlikehold av parkens gartneri hvor man dyrker opprinnelige trearter som skal brukes i treplantingsprosjekter.
 • Vedlikehold av brannbelter for å bremse utviklingen av eventuelle skogbranner (i den tørre sesongen).
 • Vedlikeholde nasjonalparkens første biogassanlegg.

Frivillige gjør bevaringsarbeid i skogen i Costa Rica

Barra Honda har et stort nettverk av stier hvor du kan se alt fra apekatter til kattedyr, reptiler og fugler. Særlig er vårt arbeid rettet mot flaggermus viktige, da de bidrar med pollinering, sprer frø og motvirker skadedyr på avlinger. Per i dag har vi identifisert 50 ulike arter flaggermus i Barra Honda. Opplysningsarbeid for lokalbefolkningen om flaggermusenes rolle i opprettholdelsen av økosystemet er også en viktig oppgave for våre frivillige.

Frivillige jobber vanligvis 6-timers dager. Dagen starter ofte tidlig om morgenen siden det er da dyrelivet er mest aktivt. De frivillige blir delt inn i grupper, hvor noen vil foreta undersøkelser på kveldstid mens andre tar morgenskiftet. Midt på dagen får man normalt tid til å slappe av for å unngå de varmeste timene.

Under oppholdet ditt vil våre kunnskapsrike ansatte også holde noen forelesninger. Temaene for forelesningene varierer fra generelle utfordringer ved miljøvern til spesifikke emner om flora og fauna som finnes i parken. Det lokale teamet på natur- og miljøplasseringen i Costa Rica består av kvalifiserte biologer eller naturressursforvaltere og de er alle "Ticos" (Costa Ricanere). 

Frivillige gjør undersøkelser på natur- og miljøprosjektet i Costa Rica

I Barra Honda er det godt og varmt hele året, men klimaet endrer seg avhengig av om det er regntid eller en tørrere periode. Regntiden varer fra mai til november. Regntiden har imidlertid blitt mer ustabil og vanskeligere å forutsi, så regnperioder forekommer også utenom disse månedene. Dette har allikevel ikke stort å si for aktivitetsnivået på prosjektet, men artene vi jobber med kan variere. Til tross for at noen oppgaver er mer sesongbaserte enn andre er det mer enn nok å gjøre hele året.

Du kan lese mer om målene for dette prosjektet i vår Conservation Management Plan.


Hvordan er boforholdene på prosjektet?

Frivillige bor inne i nasjonalparken sammen med våre ansatte. Innkvarteringen består av fire rom i sovesal-stil med plass til seks frivillige. Rommene er enkle med vifter i taket for avkjøling og hyller for å sette fra seg ting på. Hvert rom har et eget bad med dusj med kaldt vann, toalett og vask. Det er et felles spiserom på områder der alle spiser sammen. Det finnes også en TV og DVD-spiller på området.

Ved siden av spiserommet er det et fullt utstyrt kjøkken. Maten lages av vår egen kokk, Meicel, som gjerne lager egne retter for frivillige med spesielle behov i matveien. Hun er også behjelpelig dersom du ønsker å forbedre dine spanskkunnskaper eller danseferdigheter.

Bevaringsarbeid for frivillige i Costa Rica

Like utenfor de vernede områdene i parken (omtrent 5 minutter til fots), men fremdeles på parkens område, ligger en stor fotballbane som de frivillige står fritt til å bruke. Det finnes også en liten bar med et svømmebasseng som kan benyttes mot en liten avgift. Dersom du heller vil slappe av med flotte naturopplevelser, så finnes det et utkikkspunkt i parken der du har en fantastisk utsikt over dalene som omgir Tempisque-elven og noen av øyene i Nicoya-gulfen. Mange av Costa Ricas vakre strender ligger også i nærheten, ikke langt fra byen Nicoya.

De frivillige kan i helgene reise rundt på egen hånd, sammen med andre frivillige, eller reise og besøke frivillige på andre prosjekter i Costa Rica.Dette prosjektet er tilgjengelig for 1 uke dersom du ikke har anledning til å delta lenger enn dette. Ved et så kort opphold vil du ikke kunne bidra like mye som frivillige som deltar over lengre tid, men du vil allikevel få gjort en verdifull innsats og lære mye.

Månedlige Oppdateringer Management Plan, Data & Rapporter

Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Prosjekter for familier
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲