Projects AbroadProjects Abroad

Frivillig Arbeid med Undervisning i Sør-Afrika

Oversikt
Prosjekt-oversikt
 • Sted: Cape Town
 • Typer skoler: Barneskoler
 • Alder på elevene: 7-14 år
 • Størrelser på klassene: Opp til 45
 • Rolle: Assistentlærer eller lærer (leseferdigheter, IT)
 • Valgfrie aktiviteter: Musikk, sport
 • Boform: Vertsfamilie
 • Lengde: Fra fire uker
 • Startdatoer: Fleksibelt

I Sør-Afrika jobber vi i Cape Flats-området i Cape Town, hvor mange av de offentlige skolene er overfylte, underbemannede og lider av en generell mangel på ressurser. Disse skolene har ofte problemer med å tiltrekke seg lærere fordi lønningene og ressursene på private skoler er langt bedre. Frivillige er derfor høyt verdsatt på disse skolene.

Frivillig på undervisningsprosjektet hjelper elever med skolearbeidet i Sør-Afrika

Sør-Afrikas befolkning er svært sammensatt og snakker over elleve morsmål eller nasjonale språk. I skolene foregår derfor all undervisning på engelsk, slik at engelsk skal være en bro mellom språkene. Det er derfor lurt å være oppmerksom på at selv om alle snakker noe engelsk, så er det en stor andel som ikke har engelsk som morsmål. Dermed er det ikke alle som behersker språket like godt.

Frivillige på dette prosjektet jobber innen tre hovedområder:

 • Lærerassistent
 • Leseferdighetsprogrammet
 • Musikkavdeling

Som lærerassistent vil du jobbe sammen med læreren i klasserommet og assistere i alle dagens fag. Noen steder ventes det at du etter noen dager selv underviser noen klasser. Det er begrenset med ressurser, og ofte vil du kun ha tavle og kritt som hjelpemidler. Da er det viktig å huske på at du selv er det absolutt viktigste redskapet du har. Bruk dine egne erfaringer og opplevelser til å farge undervisningen og gjøre den interessant. Bilder hjemmefra, klistremerker, blader og lignende er også supre å bygge undervisningen rundt, da visuelle effekter ofte fanger barnas interesse. Du vil få utdelt et undervisningshefte, som gir mange gode tips til hvordan du kan bygge opp en interessant og lærerik time.

Eldre frivillig underviser en klasse med små barn på en skole i Sør-Afrika

leseferdighetsprogrammet vil du bidra på det området som er et av de virkelig store problemene i Sør-Afrikas utdanningssystem. Analfabetisme er utbredt, og på enkelte av skolene der vi jobber er det kun 47 prosent av elevene som kan lese og skrive. I de vanlige klassene på rundt 45 elever har ikke læreren kapasitet og mulighet til å følge opp disse barna. Dette leseferdighetsprogrammet er derfor svært viktig. Grupper av elever vil da få tilrettelagt undervisning, slik at de kan komme opp på forventet nivå for sin aldersgruppe. Her vil du som frivillig trene på leseferdigheter med små grupper barn, noe som gir en helt annen mulighet til å se og hjelpe hver enkelt.

Mange av våre samarbeidsskoler har lærere som til tross for den generelle mangelen på ressurser ser på musikalsk utfoldelse som en berikelse i hverdagen. Mange av dem har en målsetning om at skolen skal ha sitt eget korps. Ved å jobbe frivillig i musikkavdelingen vil du være assistent for læreren, og vil bruke all relevant kunnskap og erfaring du måtte ha for å bidra til å gjøre korpset enda bedre.

Hvor mange av disse områdene du ønsker å delta på er opp til deg. La oss få vite om dine preferanser og ønsker, og også om du har noen tidligere erfaring med undervisning, når du søker, slik at vi kan finne en plassering som passer deg best mulig.

Dersom du har litt IT-kunnskap, kan du også vurdere å undervise i grunnleggende datakunnskaper på vårt IT-prosjekt og har du lyst å undervise i sport er kanskje vårt sportsprosjekt noe for deg? Vi har også et spennende surfeprosjekt, for dem som trives like godt i vannet som på land. 

Skoler i Sør-Afrika har ferie fra midten av desember til midten av januar, og en kortere ferie rundt påske og rundt månedsskiftet juni/juli, samt en uke i oktober. I disse periodene vil du få anledning til å jobbe på alternative prosjekter slik som mer uformell undervisning. Dersom du vil unngå disse ferieperiodene, så ta kontakt for eksakte datoer, før du søker.

Alle frivillige som deltar på et av de andre prosjektene våre i Sør-Afrika kan nå legge til en uke med frivillig arbeid på Natur- & Miljøprosjektet vårt, hvis de ønsker det. Frivillige som deltar for kun en uke må ankomme prosjektet på en mandag.

Du kan lese mer om målene for dette prosjektet i vår South Africa Teaching Management Plan.

South Africa Teaching Management Plan
Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Medisin & Helse
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲