Projects AbroadProjects Abroad

Haibevaring - Frivillig Arbeid på Fiji

Oversikt
Prosjekt-oversikt
 • Sted: Pacific Harbour, Viti Levu
 • Rolle: Bevarings- og bevisstgjøringsarbeid for truede haiarter
 • Forskningsfokus: Vitenskapelig haiforskning, haibevaring, mangrovetrær, opplæring
 • Nærmiljø: Marint
 • Boform: Delt bolig med andre frivillige
 • Lengde: Fra to uker
 • Startdatoer: Fleksibelt

Dette er en unik mulighet til å delta i pionérarbeid innen haibevaring, sammen med anerkjente forskere og haieksperter.

Hvorfor jobbe med haier?

Haibevaringsprosjektet passer for deg som har en lidenskap for det marine dyrelivet, og som liker å være utendørs. Prosjektet ligger i Pacific Harbour, på sørkysten av den største øya på Fiji, Viti Levu, bare 3 timer fra Nadi. 

Dette prosjektet gir deg muligheten til å komme tett på et av de farligste og mest misforståtte dyr i verden. Frivillige er velkomne til å delta enten du har et friår fra studier, har et avbrekk fra karrieren, eller du rett og slett ønsker å oppleve noe nytt og spennende.

Hai i havet observert av frivillige på natur- og miljøprosjektet på Fiji

Gjennom direkte samarbeid med Fiji Shark Conservation Project og internasjonalt anerkjente haieksperter vil du som frivillig på prosjektet være direkte involvert i forskningsrelatert arbeid. Du vil også jobbe aktivt i lokalsamfunnet på gjenskoging av mangrovetrær, resirkulering og opplæringsinitiativer når det gjelder hai. De frivillige og jobben de utfører blir veiledet av vår marinbiolog og lokale ansatte. Vi jobber også tett med andre lokale og internasjonale naturvernorganisasjoner, slik som WWFs globale haiprogram.

Du trenger ingen tidligere erfaring verken med dykking eller haiforskning for å delta på dette prosjektet. Du må imidlertid være svømmedyktig, i form til å dykke og beherske det engelske språket på en god måte for å få mest mulig ut av haibevaringsprosjektet. Alle som deltar på dette prosjektet må kunne delta i dykkingen.

Dykkerkurs

Frivillige uten dykkersertifikat bruker de to første ukene på prosjektet for å fullføre dykkerkurset PADI Open Water. Dersom du har tatt et dykkersertifikat tilsvarende PADI Open Water fra før, vil du bruke denne perioden på å fullføre kurset PADI Advanced Open Water eller PADI Rescue Dive. Hvis du har gjennomført PADI Rescue Dive tidligere vil du få et ekstra haidykk i stedet. 

Etter dykkerkurset vil de frivillige også delta på PADI AWARE Shark Conservation dykkerkurs. Dette kurset har både en teoridel og en praktisk del, og inkluderer et dykk med haier.

De som deltar i 4 uker eller mer vil i tillegg få gjennomføre PADI Projects Abroad Survey Diver Distinctive spesialkurs. Det er et PADI-autorisert spesialkurs som inkluderer full opplæring i undervannsundersøkelser og forskningsteknikker. Kurset har blant annet fokus på å identifisere fisk. For å bestå kurset og få bidra med undersøkelser under vann, må frivillige bestå en test.

Alle frivillige som deltar på Haibevaringprosjektet på Fiji i minimum 8 uker har mulighet til å ta et kurs for å bli Divemaster ved siden av det frivillige arbeidet. Les mer om vårt Divemaster kurs her.

PADI Logo

Hva er formålet med haibevaringsprosjektet?

Frivillig på haibevaringsprosjektet som observerer livet under vann på Fiji

Prosjektets hovedformål er å beskytte og bevare de åtte haiartene, samt mange andre arter som finnes i Fijis farvann. I tillegg har prosjektet som mål å skape bevissthet om behovet for å beskytte haier over hele verden. Fijis regjering støtter prosjektet med beskyttelse av hai i Fiji, og emnet står høyt på den politiske agendaen for natur- og miljøbevaring.

Haier har en svært viktig rolle i verdens hav. De aller fleste haier er på toppen av næringskjeden under havoverflaten, og har derfor en avgjørende innflytelse på økosystemene i havet. Direkte og indirekte regulerer de den naturlige balansen i økosystemene på alle nivåer.

Haiens byttedyr er vanligvis gamle, svake eller syke, og derfor bidrar haier til at de øvrige dyrene i havet er de beste eksemplarene. Det er "survival of the fittest" i sin reneste form! Ved å fjerne haier fra økosystemet risikerer vi derfor å ødelegge økosystemet, fordi de ikke på samme måte kan dominere i næringskjeden.

Haiforskningen som gjennomføres på prosjektet bidrar til å sikre at forskere og lobbyister for beskyttelse av det marine livet gis jevnlige og konsistente vitenskapelige data om livshistorien, reproduksjonen, bevegelsen og biologien til haiene som finnes i fijiansk farvann. Denne informasjonen er avgjørende for å kunne planlegge vellykkede bevarings- og forvaltningstiltak som vil hjelpe til med å holde disse spesifikke haiene borte fra listen over kritisk truede arter.

Som på våre øvrige natur- og miljøprosjekter involverer vi lokalbefolkningen i arbeidet vårt. På Fiji vil de frivillige hver uke jobbe sammen med innbyggere i lokale landsbyer med å plante mangrovetrær. Én til to ganger i måneden vil vi jobbe med lokale innbyggere og skolebarn på våre såkalte “outreachprogrammer”. Det er viktig at neste generasjon forstår viktigheten av å beskytte natur og dyreliv.

Som en del av det ukentlige arbeidet med mangroveskogene, vil de frivillige beregne sitt CO2-avtrykk for sin flyreise til Fiji og plante nok mangrovetrær til å kompensere for dette.

Du kan lese mer om målene for dette prosjektet i vår Conservation Management Plan.

Din rolle på haibevaringsprosjektet

Som frivillig på haiprosjektet vil du observere og assistere lokale forskere i de mange pågående og langsiktige prosjektene og aktivitetene. Du kan for eksempel arbeide med følgende:

Mannlig frivillig som gjør undersøkelser på natur- og miljøprosjektet på Fiji

 • Telling av hai og fisk
 • Artsidentifisering av hai og fisk
 • Sette opp undervannskameraer og innhente data
 • Analyse av innhentet data og tallmateriale
 • Kartlegging av haienes leveområder og lokaløkologiske kunnskapsundersøkelser
 • Forelesninger om hai
 • Implementere utdanningsprogrammer for lokalbefolkningen
 • Beskyttelse av haienes leveområder
 • Treplanting for å bevare mangroveskogen
 • Arbeid innenfor resirkulering og klimaendringer

Fiji Shark Conservation & Awareness Project og vår samarbeidspartner Beqa Adventure Divers er frontfigurer for bevaringsarbeidet som gjøres for hai på Fiji. Det har ikke vært noen ulykker eller skader i forbindelse med haidykk, og de har en 100 % skadefri dykkhistorikk. 

Den ukentlige timeplanen består av to dykketurer der forskere setter opp forskningsutstyr for undervanns-undersøkelser, og frivillige deltar i disse to undersøkelsene. Våre ansatte og frivillige drar på to båtturer hver uke der dere fanger og merker unge haier. Merk at denne aktiviteten kan være begrenset på grunn av vær og plass i båten.

Når det gjelder dykkingen vil frivillige som kun kan delta på prosjektet i to uker gjennomføre praktiske undersøkelser etter dykkerkurset. De vil delta på undersøkelsesdykk sammen med en marinbiolog og andre frivillige for å observere og praktisere undersøkelsesteknikker.

En typisk arbeidsdag starter kl. 9 og avsluttes kl. 17. Avhengig av dagens aktiviteter, vil frivillige bli bedt om å starte arbeidsdagen tidligere eller avslutte senere. Du vil jobbe søndag til torsdag og ha fri lørdag og søndag. Derfor anbefaler vi å ankomme på en torsdag, fredag eller lørdag dersom du får det til. Utdannet personale etterser alle arbeidsoppgaver og gir veiledning og råd til de frivillige.

Hvordan er boforholdene på prosjektet?

Kvinnelig frivillig som tar forskningsnotater under et dykk på natur- og miljøprosjektet på Fiji

De frivillige bor sammen i delte leiligheter i Pacific Harbour, hvor 2-4 frivillige deler rom. En lokal husholderske jobber med rengjøring én gang i uken, og det er en egen kokk som tilbereder lunsj og middag. Det er selvbetjening under frokosten, som har et utvalg av brød, frokostblanding og frukt.

Det lokale kjøkkenet består hovedsakelig av ris, brød, kylling, rotgrønnsaker og indisk krydder. Tropiske frukter som papaya, mango, ananas og vannmelon er tilgjengelige når det er sesong for dem. Måltidene kan tilpasses til vegetarianere.

Vi henter deg på flyplassen i Nadi, og frakter deg til Pacific Harbour som ligger tre timer unna.

Pacific Harbour er kjent for sine mange fritidstilbud. I fritiden din kan du for eksempel padle kajakk, elverafte, gå fotturer i regnskogen og besøke flotte fossefall. Det er også fine sandstrender i nærheten dersom du er mer i humør for total avslapping. Du kan også tilbringe tid i Cultural Arts Village, hvor du finner et godt utvalg av gavebutikker og restauranter.

Dette prosjektet er tilgjengelig for to eller tre uker dersom du ikke har tid til å delta i fire uker eller lengre. Ved et så kort opphold vil du ikke kunne få bidra like mye som frivillige som deltar over en lengre periode.

Det er også mulig å arbeide med marinbiologi og dykking på vår natur- & miljøprosjekter i Thailand og i Belize. Kontakt oss for å høre mer om dine muligheter.

På grunn av den enorme interessen for dette prosjektet anbefaler vi at du søker så tidlig som mulig, helst minst 6 måneder før startdatoen, for å sikre deg plass på prosjektet. Ta kontakt med oss for informasjon om ledige plasser.

Månedlige Oppdateringer Management Plan, Data & Rapporter Intervjuer
Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Praksisplass i utlandet
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲