Projects AbroadProjects Abroad

Maroon Landsbyprosjekt på Jamaica

Oversikt
 • Sted: St. Elizabeth
 • Rolle: Hjelpe til i lokalsamfunnet med ulike oppgaver, f.eks. IT-undervisning, hagearbeid og kulturelle bevaringsprosjekter
 • Boform: Vertsfamilie
 • Lengde: Fra tre uker
 • Startdatoer: Fleksibelt

Er du på utkikk etter frivillig arbeid der du virkelig kan komme tett på den jamaicanske kulturen, bør du ta en titt på prosjektet vårt hvor vi jobber med maroon-samfunnet. Prosjektet passer for deg enten du har et friår, ønsker en annerledes sommerferie eller i forbindelse med et avbrekk fra karrieren. 

En gruppe med frivillige på kultur- og samfunnprosjektet på Jamaica

Jamaicanske Maroons var rømte slaver som sloss mot britene på 1800-tallet. Betegnelsen brukes nå om etterkommerne deres. Maroonene lever fremdeles i stor grad isolert fra resten av innbyggerne på Jamaica, og er vanligvis vanskelig å komme innpå. Noen av innbyggerne er Rastafarianere.

Som frivillig på dette prosjektet bor du i et av de vedvarende tradisjonelle maroon-samfunnene, i Accompong, blant fjellene i St Elizabeth-distriktet. Du kommer langt unna det travle og masete bylivet i Accompong, og avhengig av når du deltar, kan det være flere frivillige her eller du kan være den eneste. De frivillige her hjelper blant annet til med:

 • IT-undervisning
 • Kulturbevaringsprosjekter
 • Vedlikehold av urtehagen
 • Undervisning på barneskole
 • Arbeid på biblioteket
 • Bekjemping av analfabetisme – lære voksne å lese og skrive

Omsorgsenter på Jamaica hvor frivillige arbeider

Hovedlivskilden for Accompong er jordbruk, som gjøres 90% av menn. Kvinnene er i hovedsak hjemme, mens 10 % driver butikker og 10% er bønder. De største utfordringene i samfunnet er arbeidsledighet (16% av innbyggerne er uten arbeid), mangel på utdannede lærere, dårlig barneoppdragelse, analfabetisme, manglende kulturbevaring, mangel på lekeområder for barna, mangel på tilgang til helsetjenester, mangel på sikkerhetsskilter, dårlige veier og mangel på vann i enkelte områder. Det er en oppfatning om at maroonsamfunnene er ekskludert fra statlig støtte siden de ikke får dra nytte av sosiale programmer og infrastrukturprogrammer.

Historien til Accompong går tilbake mer enn 200 år. Det er muntlige historier og dokumenter som forteller historien om byen Accompong. Jamaicanerne ser på maroonene som et spesielt folk, og de blir sett på med respekt pga. sin kamp for frihet. Dette gir dem en spesiell plass i mange jamaicaneres hjerter, særlig de som har kjennskap til de historiske hendelsene som førte til friheten fra britene. De blir husket 6. januar hvert eneste år, når det er stor nasjonal feiring med mediedekning. 

Som frivillig bor du hos en lokal vertsfamilie i Accompong. Familien din vil sørge for at du trives og integreres i samfunnet. Prosjektet ligger på et avsidesliggende sted, rundt 3,5 t. fra Mandeville. Frivillige som ønsker å delta bør derfor være modne og i stand til å jobbe selvstendig.

Dette prosjektet er ikke åpent for frivillige i juni, juli, august og desember.

Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Frivillig Arbeid med Natur & Miljøbevaring
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲