Projects AbroadProjects Abroad

Frivillig Arbeid med Arkeologi i Peru

Oversikt
 • Sted: Lucredalen, Cuzco
 • Rolle: Arbeide sammen med dyktige peruanske arkeologer og delta i en rekke ulike arkeologiske aktiviteter
 • Fokusområder: Undersøke, kartlegge og grave ut infrastrukturer i nærheten av Nasjonalmonumentet Pikillaqta
 • Boform: Vertsfamilie
 • Lengde: Fra to uker
 • Startdatoer: Fleksibelt

Å delta som frivillig med Projects Abroad på vårt Inka & Wari Arkeologiprosjekt i Peru er et spennende alternativ for deg som er interesserte i historie og gamle sivilisasjoner. På dette prosjektet vil du få praktisk erfaring i en rekke ulike aktiviteter innen arkeologi.

En gruppe frivillige på et utgravingsfelt i PeruDa de spanske erobrerne oppdaget Peru på 1500-tallet, hadde landet vært styrt av inkaene i nesten to århundrer. I løpet av denne tiden vant inkaene kontroll over et område så stort som én million kvadratkilometer, som strakk seg fra Colombia til sentrum av Chile. Inkariket hadde sitt administrative, politiske og militære senter i byen Cuzco.

Inkaimperiet endte i 1533 da spanjolene tok kontroll over Cuzco. Til tross for mange år under spansk styre har Peru klart å beholde sin rike inkaarv, som fortsatt preger landet den dag i dag. Det beste eksempelet på dette er majestetiske Machu Picchu som er en opplevelse uten sidestykke.

Som frivillig har du mulighet til å oppleve dette meg egne øyne og prøve deg som arkeolog i feltet! Vårt inkaprosjekt har base i nærheten av byen Lucre som er 40 minutter fra sentrum av Cuzco. Som frivillig bor du hos en vertsfamilie i Cuzco. De vil med åpne armer ønske deg velkommen til sitt hjem og med stor glede vise deg det beste peruansk kultur har å by på. Du trenger ikke tidligere erfaring for å delta på dette prosjektet, og det passer for alle - uansett om du er student, har et friår, en karrierepause, eller ser etter noe meningsfylt og spennende å gjøre i løpet av ferien.

Arkeologi i Peru

Et av de langsiktige målene for arkeologiprosjektet er å utforske og kartlegge nye strukturerer og utgravingsfelter i Nasjonalparken Pikillaqta og Sacsayhuaman Archaeological Park. Vi samarbeider med det Peruanske Kulturdepartementet, og assisterer dem i bevaringen av deres nasjonale og regionale kulturarv.

På prosjektet får du en unik mulighet til å jobbe sammen med peruanske eksperter. Jhon Valencia Cordova er vår arkeologidirektør, Delsi Espinoza Masias er arkeologen på vårt prosjektet og Daniel O´Shea er prosjektlederen. De er eksperter i sitt fagfelt og deler med glede av sin kunnskap!

Din rolle på Arkeologiprosjekt

I løpet av ditt opphold på Inka & Wari Arkeologiprosjekt vil du, avhengig av tid på året, kunne involveres i følgende oppgaver:

 • Forundersøkelser: Før man begynner arbeidet på et nytt felt er det nødvendig å foreta forundersøkelser. Dette innebærer å lokalisere inkagraver, gravkamre, bygninger, stier, vannkanaler, helleristninger og atkomstveier i distriktet. Frivillige vil bruke ulike hjelpemidler i dette arbeidet slik som fotografier, GPS samt lage fysiske kart over utgravingsfeltene.
 • Utgravinger: Frivillige og ansatte jobber på seks utgravingsfelt i nærheten av Nasjonalmonumentet Pikillaqta, et pre-inka-område som er datert fra Wari-sivilisasjonen.
 • Analysere og registrere funn: Dette innebærer rengjøre, analysere og klassifiserer funn og kulturelt materiale.
 • Besøke utgravingsfelt: Avhengig av tid på året vil du besøke utgravingsfelt i Cusco en til to ganger i uken. Under disse besøkene har du mulighet til å stille spørsmål, og diskutere ulike aspekter ved disse feltene sammen med en av prosjektets arkeologer.
 • Registrering på kontoret: En gang i uken vil du jobbe på kontoret og fokusere på å overføre alle ukentlige registreringer på en datamaskin for å bidra med forberedelsene til å utarbeide rapporter. Disse rapportene presenteres for det peruanske kulturdepartementet. Å tilbringe tid på kontoret gir også ansatte og frivillige mulighet til å planlegge den kommende uken, og til å diskutere eventuelle utfordringer de har støtt på i uken som har gått. 
 • Arbeid på museum: Hver mandag vil du som frivillig hjelpe til på det lokale museet i Cuzco. Her vil du hjelpe til med oversettelse og registrere og føre opp nye arkeologiske funn.
 • Arkeologiske presentasjoner: En gang i uken vil du få en arkeologisk presentasjon med et tema knyttet nært opp mot arkeologiprosjektet. Våre lokale arkeologer sitter inne med utrolig mye kunnskap og du kan forvente å få høre om Machu Picchu, inka og wari-arkitektur, andes-konstruksjonsteknikker og gamle guder og religioner. Under presentasjonen må du gjerne vise interesse og stille spørsmål, våre lokale arkeologer deler med glede av sin kompetanse og erfaring.
 • Klassifisere keramikk: På vårt lokale Projects Abroad-kontor vil du bli involvert i å måle opp, rengjøre, klassifisere og lage beskrivelser av keramikk.
 • Aktiviteter i lokalsamfunnet: Våre frivillige gjør også en del arbeid på en av de mindre barneskolene i Lucredalen. Aktivitetene inkluderer å lage sikre og trygge lekeområder, pusse opp og male klasserom samt lage spennende skolemateriell til elever og lærere. 

En frivillig studerer arkeologiske funn i PeruPå arkeologiprosjektet vil arbeidet du gjør variere etter hvilken tid på året du deltar, da regn- og tørketid er avgjørende for hvilket arbeid som er mulig å utføre. Regntiden er mellom november og mars. Vær oppmerksom på at frivillige kan ende opp med å gjøre en del innendørsaktiviteter som registrering av funn i denne perioden.

Du vil jobbe i felt i Nasjonalparken Pikillaqta og Sacasayhuaman Archaeological Parl. Her vil du blant annet ta del i oppgaver som:

 • Registrering av arkeologiske strukturer gjennom bruk av fotografier og GPS-koordinater
 • Fjerne ugress fra feltene og sørge for at de ikke gror igjen
 • Tegne kart over utgravingsfeltene
 • Etablere og vedlikeholde gangveier og stier ved utgravingsfeltene, samt reparasjon av veggstrukturer
 • Utforskende gåturer i regionen
 • Assistere med å sette opp skilting og informasjon
 • Arkeologiske utgravinger
 • Registrere funn
 • Skrive feltdagbøker

Frivillig arbeid på Arkeologiprosjektet i Peru

I periodene mars-juni og september-oktober vil du en gang i måneden delta på samfunnsarbeid i regionene Hucarpay og Lucre. 

Hver onsdag morgen vil det gjennomføres workshops innen arkeologi, og på ettermiddagen vil det bli holdt presentasjoner om Inka- og Warikulturen. Fredager vil du jobbe halv dag, og da vil du enten besøke et lokalt museum eller et utgravingsfelt. 

En gang i uka er det en sosial sammenkomst for alle Projects Abroad-frivillige, hvor du får møte andre og dere kan ha det sosialt sammen. Da arrangeres gjerne en morsom aktivitet, som salsadansing, sightseeing i Cusco eller at dere lærer å lage lokal mat.

Den siste torsdagen i måneden arrangeres også en egen Social for arkeologi-frivillige, hvor dere drar på tur, besøker et arkeologisenter, ser hulemalerier eller besøker gamle utskårne steinblokker og gravkamre.

Dette prosjektet er tilgjengelig for to eller tre uker dersom du ikke har tid til å delta i fire uker eller lengre. Ved et så kort opphold vil du ikke kunne få bidra like mye som frivillige som deltar over lengre tid, men du vil allikevel kunne få gjort en verdifull innsats og få viktig kulturell innsikt.

Dersom du har kvalifikasjoner innenfor dette fagfeltet kan vi dra nytte av dem. Les mer om mulighetene for profesjonelle frivillige på vår PRO-side.

Går du på ungdoms- eller videregående eller er det første gangen du reiser ut i verden på egenhånd? Da er ungdomsfrivillig noe for deg.

 

Hva venter du på? Start planleggingen av ditt arkeologiprosjekt i dag!

Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Frivillig Arbeid med Natur & Miljøbevaring
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲