Projects AbroadProjects Abroad

Airin Kollhus – Barn & Ungdom og Veterinærmedisin & Dyrestell i Argentina

Frivillig arbeid Argentina

Jeg valgte å jobbe frivillig 1 måned på barnehjem og 1 måned hos veterinær og hos en profesjonell hundetrener i Argentina høsten 2012, noe jeg er utrolig glad for at jeg valgte. Kunne ikke fått en bedre opplevelse! Grunnen til at jeg valgte Argentina, var fordi det er dette landet i Sør-Amerika som er mest velstående. Selvfølgelig har landet sine mangler, men noe som blir gjort om til sjarm fordi befolkningen gjør opplevelsen din til den mest fantastiske! Selv om det fortsatt en del korrupsjon i landet, vil jeg regne Argentina som et trygt sted å reise for turister. Spesielt byen Cordoba, byen som Project Abroad har lagt sine prosjekter. Der kan du gå rundt i gatene uten å føle deg redd. Om nettene er det selvfølgelig viktig at man ikke går i de mørkeste gatene, og helst alltid gå med en annen.

En annen grunn for at jeg valgte et land i Sør-Amerika, var på grunn av spansken. Jeg hadde utrolig lyst til å lære spansk, samt å reise til et annet kontinent. Spansken i Argentina er litt forskjellig fra spansken i Spania(uttalen er veldig forskjellig), men man kommer fort inn i det.

De første dagene hos vertsdamen jeg bodde hos, var slitsomme til tider. Spansken min var ikke helt på topp, og hun var utrolig glad i å prate. Noe man vil fort merke når man kommer til Argentina, er at alle snakker mye og de tror du snakker flytende om du kan et par setninger. Jeg ble veldig sliten i hodet til tider, og var nødt til å stenge meg inne på rommet for jeg var sliten av å hele tiden prøve å forstå hva som ble sagt, men etterhvert som ukene gikk ble jeg mye og mye bedre. Hovedgrunnen for at jeg ville bo hos en vertsfamilie, var for at da var jeg nødt til å snakke spansk, for jeg hadde jo virkelig satt meg i denne situasjonen selv. Damen jeg bodde hos var en utrolig tålmodig dame, og flink til å hjelpe meg med spanske ord som jeg ikke forstod.

Frivillig arbeid med dyr

Min første måned jobbet jeg på barnehjem for jenter rundt alderen 6-17 år, som hadde blitt forlatt eller mistet sine foreldre. De første dagene mine var ganske krevende. Jeg skjønte veldig lite av hva jentene sa til meg, og de synes det var utrolig teit at jeg ikke klarte å forstå dem. Etterhvert som dagene gikk, ble jeg bedre og bedre kjent med jentene og fikk et godt bånd med mange av dem. Takket være både jentene på barnehjemmet og vertinnen jeg bodde hos i Cordoba, lærte jeg mye spansk på utrolig kort tid. Dermed kunne jeg forstå de mye bedre og jeg kom nærmere dem personlig. De fortalte historier om sine skjebner, noe som var utfordrende til tider, for det er skjebner du aldri kan sette deg inn i at en liten jente har opplevd. Derfor var det mange dager som satte preg på meg, men samtidig ga meg masse ved å se hvordan jentene hadde det nå. De fleste av dem får muligheten til å gå på skole, og leve godt på barnehjemmet. De har det fint sosialt og har et trygt hjem hvor de ikke trenger å være redde. Problemet er at det er få som jobber på barnehjemmene, og det er her vi frivillige kommer inn! Jenter i den alderen trenger mye oppmerksomhet og kjærlighet, og da blir det ikke tilstrekkelig med 3 voksne på rundt 18-20 jenter. Alle jentene blir behandlet som en stor gjeng, og ikke som enkeltindivider. Derfor er det viktig som frivillig at man bruker tid på enkelte av jentene, og skiller dem som en gjeng. Flere av jentene ville helst at jeg skulle sette meg ned med dem alene og prate, eller bare tegne sammen med dem. Andre ganger satte jeg i gang aktiviteter, så alle kunne være med. Viktig med variasjon, så det ikke blir kjedelig for jentene. Å jobbe her var en opplevelse som jeg ikke ville vært foruten. Jeg lærte veldig mye om meg selv, og at vi i Norge er virkelig nødt til å sette pris på alt det gode vi har.

Min andre måned bestemte jeg meg for å jobbe med hunder. Hvis man velger dette prosjektet, er det viktig at man er glad i dyr! Jeg hadde delt opp dagene mine slik at jeg jobbet hos en veterinær 3 dager i uken og hos en profesjonell hundetrener 2 dager i uken. Mitt forrige prosjekt på barnehjemmet var for å bistå med hjelp, mens hundeprosjektet ble mest læring. Dagene hos veterinæren innebar for det meste å ta imot hunder som kom, og å lære mens dyrlegene hjalp dem med hva enn det skulle være. Jeg fikk også muligheten til å hjelpe til på operasjoner, noe man sjeldent får gjort i Norge hvis man ikke er utdannet. Menneskene som jobbet der var også helt fantastiske! Utrolig varme og gode, og jeg fikk et godt forhold til dem. De tok meg godt imot, og lærte meg mye spansk. Det var en av de på veterinæren som kunne snakke engelsk, men jeg spurte om hun kunne snakke spansk til meg slik at jeg fikk lære mer. Å jobbe frivillig med dyr ville jeg virkelig anbefalt til de som tenker på å bli veterinær. Gode erfaringer man kan ta med seg videre.

Frivillig arbeid med dyr

De andre dagene jobbet jeg hos hundetreneren. Vi hadde daglig rutine av å lufte hundene før vi begynte å trene dem. Vi gikk igjennom forskjellige treningsmetoder både for selskapshunder og politihunder, og lærte utrolig mye bare på kort tid. Hundetreneren snakket engelsk, og hadde jobbet i USA over lengre tid med hunder, så det var på profesjonelt plan. Mange av hundene vi trente var gatehunder som hundetreneren hadde plukket ut selv, og andre var hunder som familier ville ha trent opp til å ha selskapshunder. Utrolig opplevelse å være med på trening av politihunder, for da fikk vi brukt jakker som hunder skulle hoppe etter og bite, og mange andre øvelser som jeg tok stor lærdom av!

Når man velger å reise til Argentina, er det et par ting man er nødt til å tenke over før man reiser. Som jeg skrev tidligere, er det fortsatt en del korrupsjon i landet, noe som synes veldig i taxibransjen. Et veldig vanlig triks de pleier å dra på turister, er å bytte ut pengene dine. Hvis en taxisjåfør sier til deg at turen koster 200 pesos(pesos blir brukt i Argentina), er det viktig at du ser at du gir sjåføren 200, og ikke 20. De kan nemmelig legge de 200 pesosene du ga i vesken sin, dra opp 20 pesos og si at du ga han 20 pesos. Derfor er det viktig at du viser han klart og tydelig at det er den summen han har sagt, det du gir han. Andre ting som man burde være forsiktige med, er veskenapping. Det er veldig lite kriminalitet som skjer i landet, men veskenapping er svært populært! Pass på vesken/sekken din til enhver tid. Ha den gjerne foran deg, så du har kontroll. Frivillig arbeid Argentina Argentina har også utrolig mange fine steder å reise til. Det billigste og mest komfortable du kan velge, er buss. Argentina er kjent for de mest komfortable bussene i Sør-Amerika, så benytt deg av det. Prøv også å se mer av landet enn bare Cordoba. Buenos Aires er en by som er verdt å se! Fantastisk atmosfære, og kan minne litt om en europeisk by. De kjente fossefallene ved grensen til Brasil/Argentina, Iguazú, er også et 'must' å se!

Jeg vil på det sterkeste anbefale å reise med Projects Abroad! Du får god oppfølging hele oppholdet ditt, og du har de alltid i nærheten om du skulle lure eller trenger hjelp til noe. Når du kommer til landet du skal jobbe i, vil det møte deg en representant fra organisasjonen, og de 2 neste dagene vil du få god informasjon av både hva slags transport du skal bruke, skaffe deg mobil du kan bruke billig i landet og rett og slett et godt bilde av området du skal bo i. De har også mange sosiale arrangementer hvor du kan møte andre frivillige, og få deg venner for livet. Jeg har bare positive og gode erfaringer fra oppholdet mitt i Argentina, og hvis jeg har mulighet, gjør jeg det helt klart igjen!

Airin Kollhus

Dette er en personlig fortelling om én av våre frivilliges opplevelser ved dette prosjektet. Alle frivillige er forskjellige, og det kan hende at din opplevelse vil være annerledes. Våre prosjekter er i kontinuerlig utvikling da de tilpasses lokale behov til enhver tid, og bygges videre på bakgrunn av erfaringer og måloppnåelser. Sesongbasert vær kan også spille en viktig rolle for din opplevelse. For å lese mer om hva du kan forvente kan du lese mer om prosjektet her, eller kontakte en av våre hyggelige prosjektrådgivere.

Denne Frivillig forteller-historien kan inneholde referanser til frivillig arbeid på eller i tilknytning til barnehjem. Les mer om Projects Abroads nåværende tilnærming til frivillig arbeid på barnehjem og vårt fokus på samfunnsbasert omsorg for barn.

Tilbake til Frivillige forteller

Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Informasjonsmøter

Subscribe by RSS

Volunteer Stories Feed
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲