Projects AbroadProjects Abroad

Cornelia Sletbak - Menneskerettigheter i Tanzania

Cornelia Sletbak – Menneskerettigheter og Barn & Ungdom i Tanzania

Det er ikke lett å oppsummere en 2 måneders reise, men jeg skal prøve mitt beste. Jeg har alltid hatt en drøm om å hjelpe andre og har en lidenskap for barns rettigheter. Å være frivillig er en perfekt måte å oppleve litt av verden har å tilby, i tillegg til å gi tilbake til samfunnet. Jeg hadde et hav av land og prosjekter å velge mellom, og Tanzania ble mitt hjem i 8 uker. Det var mye frem og tilbake på hvilke land,hvilke prosjekter og hvor lenge jeg skulle være borte. Men når jeg ser tilbake på turen min kan jeg med hånden på hjerte si at det har vært de beste 8 ukene av livet mitt.

Så da stod jeg til slutt på Kilimanjaro airport. Jeg reiste med en annen tysk frivillig som jeg hadde fått kontakt med gjennom projects abroad og vi skulle reise sammen. Klokken var 4 på natta og alt var mørkt, men inntrykkene kom strømmende inn. Den første natten min var noe for seg selv med mange rare lyder og alt var nytt. Den første uka fløy forbi og jeg ble satt ut av alt jeg opplevde. Med en tur som dette kommer man også til å få litt hjemlengsel og det ble det for meg, spesielt den første uka da alt er nytt. Men dagene gikk fort og jeg storkoste meg på jobben og gjorde masse spennende med de jeg hadde rundt meg.

Menneskerettighetsprosjektet

Cornelia Sletbak – Menneskerettigheter og Barn & Ungdom i Tanzania

Jeg valgte menneskerettighetsprosjektet i Arusha, Tanzania fordi det handlet om barn og kvinners rettigheter. Arbeidsdagen var fra 9-17.00 hver eneste dag, med nye og hendelsesrike arbeidsoppgaver. Jeg var den eneste frivillige på dette prosjektet, noe jeg kanskje ikke hadde forestilt meg på starten, men det endte opp super bra. På dette prosjektet jobbet vi med 6/7 kvinnegrupper som rett og slett trengte en innføring av de ulike rettighetene de har. Det var flere av disse kvinnene som hadde juridiske problemer og da var det jeg som skrev rettsakspapirene for dem. Jeg skrev blant annet dokumenter for landbruksrettighetene til en dame. Som frivillig kan du ikke forvente at du kan hjelpe alle, spesielt hvis du ikke har fag kunnskaper om det du er frivillig for. Jeg hadde kun hatt politikk og menneskerettigheter på videregående. Det lille jeg hadde av kunnskap og lidenskapen min hjalp meg og gjorde dagene mine veldig spennende.

I tillegg til disse kvinnegruppene jobbet vi også med et ungdomsfengsel. Dette høres jo veldig alvorlig ut, men det var ikke et fengsel som vi nordmenn er vandt med, men heller et ungdomshjem for 11 gutter som hadde falt ut av systemet litt. Etter de ukene jeg jobbet med dem klarte jeg å få 2 gutter ut av fengselet og hjem til foreldrene. Det var selvfølgelig nedtur når domstolen ikke aksepterte sakspapirene, men det viktigste var at vi hjalp dem og dette satt de pris på. Denne delen av prosjektet ga meg en stor lærdom av hvordan land har mange forskjellige politiske systemer. Jeg vil anbefale menneskerettighetsprosjektet til alle som er interesserte i rettigheter og hvordan menneskerettighetene fungerer. Selv om dagene var lange og det var masse jobb for 1 frivillig var det veldig opplysende å være med på et slikt prosjekt.

Barn og ungdomsprosjekt

Cornelia Sletbak – Menneskerettigheter og Barn & Ungdom i Tanzania

Resten av oppholdet mitt ble sammen med mange barn. Hver gang jeg snudde meg var det et stort smil og glitrende øyne som ventet på at jeg skulle leke. Språkbarrieren hadde ikke noe å si når det kom til disse barna. Det viktigste for dem var at det var noen der som så dem og ville være med dem. Jeg var på to forskjellige steder med forskjellige omgivelser og opplevelser, men barna ga meg et smil hver eneste dag. Det å jobbe med barn gir deg utrolig mye energi, og lykke. Det var ikke alltid like lett å ha kontroll på alle ungene, spesielt de som var i alderen 2/3. Dette prosjektet var både utfordrende, men også veldig givende. Det var utfordrerne i den forstand at det er kun så mye du kan gi av deg selv, og selv om du ser at barnet ikke kommer fra samme bakgrunn som deg får du ikke endret på det. Det du får endret på er hvordan hverdagen deres blir. Når jeg så barna smile og le fikk jeg en god følelse inni meg. Den viktigste arbeidsoppgaven jeg hadde var å ta vare på barna. Det vil si at jeg både lekte med dem, kledde på dem, jeg ga dem mat, skiftet bleier på de minste og la dem til sengs.

Cornelia Sletbak – Menneskerettigheter og Barn & Ungdom i Tanzania

Å være en del av livene til barna var utrolig givende og en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Jeg fikk høre av en av de ansatte at barna så opp til meg, men jeg følte at det var motsatt. Jeg så opp til disse barna, de ga meg inspirasjon og gjorde dagene mine verdt det. Jeg var også lærer for 3 jenter som var flinke i engelsk. Lærer er noe jeg ikke så for meg at jeg skulle bli, men det var inspirerende å se disse jentene lære og bli flinkere. De hadde mål og drømmer og jeg fikk være med på å lære dem matte, engelsk, geografi og samfunnsfag. Det er ikke alltid lett å ta og seg “voksen rollen” når man kun er 18 år, men i dette prosjektet er det viktig å skille mellom å være en venn for barna og likevel holde på den voksne stillingen. Jeg glemte meg til tider, men hovedsaken var at barna følte seg trygge rundt meg. Jeg var med på å rydde rundt, vaske drikkeglass og tallerkener og jeg hjalp til andre steder der de ansatte sa de trengte meg. Jeg var en hjelpende hånd for de ansatte samtidig som jeg fikk være med barna hele tiden.

Sosialt + eventyr

Cornelia Sletbak – Menneskerettigheter og Barn & Ungdom i Tanzania

Musikk, farger, liv, latter og utallige mange mennesker omringet meg hverdag i 8 uker. Én ting er å oppleve verden når man reiser på Syden ferie, det er noe helt annet å stå blant de lokale å snakke swahili mens man spiser lokal maten. Jeg var på mange kule eventyr når vi ikke jobbet og jeg fikk mange venner blant de andre frivillige. Den første helgen benyttet vi sjansen til å dra på safari, vi var på samme sted “Løvenes Konge” hadde inspirasjon fra. Safari var en bra mulighet til å få en introduksjon til Arusha. Tanzania. De første ukene fikk jeg ikke gjøre så mye etter jobb med tanke på at jeg sluttet klokken 17 og det ble mørkt ute rundt 18. På torsdager var det “social dinner” der alle frivillingene møttes på en restaurant og snakket om opplevelser og koste oss. I helgene dro jeg på ulike helgeturer.

Cornelia Sletbak – Menneskerettigheter og Barn & Ungdom i Tanzania

Jeg dro til hotsprings, kaffeplantasje, waterfalls, gruver, bunnen av Kilimanjaro. Kilimanjaro er Afrikas høyeste enestående fjell som mange turister klatrer. Det tar ca 5 dager opp og 1 dag ned. Jeg bestemte meg for å se fjellet fra bunn av og heller utnytte utsikten derifra. Jeg dro også på masai markedene, det var fantastisk spennende med mennesker overalt. Den nest siste helgen min dro jeg og en gruppe på 10 til Zanzibar, en øy utenfor Tanzania som er en liten ferie paradis. Jeg fikk slappe av og nyte. Det var hvite strender så langt jeg kunne se og blått, blått hav. Jeg forventet ikke at jeg skulle dra på så mage turer, jeg trodde jeg kun skulle være i Arusha, men de som jobbet for Projects Abroad i Arusha viste om mange steder jeg kunne besøke og hjalp meg med å få med meg så mye som mulig.

Jeg er utrolig glad for at jeg dro til Tanzania og fikk oppleve hva Afrika har å tilby. Jeg lærte masse om meg selv og om landet og fikk nye erfaringer som jeg kan ta med meg videre i livet. Jeg viste ikke hvordan jeg skulle dra til Afrika før jeg fant Projects Abroad, det var betryggende for meg å ha en organisasjon som et sikkerhetsnett. Hvis jeg skal oppsummere turen med 3 ord vil jeg si “beste opplevelsen noensinne”.

Cornelia Sletbak

Dette er en personlig fortelling om én av våre frivilliges opplevelser ved dette prosjektet. Alle frivillige er forskjellige, og det kan hende at din opplevelse vil være annerledes. Våre prosjekter er i kontinuerlig utvikling da de tilpasses lokale behov til enhver tid, og bygges videre på bakgrunn av erfaringer og måloppnåelser. Sesongbasert vær kan også spille en viktig rolle for din opplevelse. For å lese mer om hva du kan forvente kan du lese mer om prosjektet her, eller kontakte en av våre hyggelige prosjektrådgivere.

Tilbake til Frivillige forteller

Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Frivillig Arbeid med Natur & Miljøbevaring

Subscribe by RSS

Volunteer Stories Feed
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲