Projects AbroadProjects Abroad

Elise Solli - Medisin & Helse i Nepal

En uforglemmelig 17. maifeiring langt borte fra fedrelandet.

Feiringen av Norges grunnlovsdag, 17. mai, kan regnes som en av de største feiringer av en nasjonaldag. Ellers i verden preges ofte slike feiringer av en eller annen voldsom form for patriotisme (slik som 4. juli i USA). Jeg føler at den norske patriotismen viser seg på en annen, kanskje roligere måte. Jeg fikk dette bekreftet, da jeg feiret Norges grunnlov og 200-års jubileum i Katmandu, mens jeg var i Nepal.

Etter at taxisjåføren hadde brukt 40 minutter, og hadde stoppet hver hundre meter for å spørre om veien til feiringen, stoppet vi foran en stor, rød port, pyntet med flere norske flagg. Å gå gjennom porten var som å gå rett inn i en typisk norsk bakgård, med en trampoline på plenen og massevis av fargerike blomster i hagen. Her ble grunnlovsdagen feiret på ekte norsk vis med flaggheising, synging av nasjonalsangen, 17. maitog (en ganske eksotisk opplevelse for naboene, vil jeg tro), taler, skikonkurranse og sist, men ikke minst, spising av nok pølser, is, kaker og godteri til at det ville holdt en uke.

Selv om jeg aldri vil glemme maten, lekene og talene, er det jeg vil huske best fra denne dagen alle de flotte nordmennene jeg møtte her. I tillegg til å være ressurspersoner for norske reisende i Nepal, jobbet de fleste, på en eller annen måte, med å forstå og hjelpe det nepalesiske folket; de var diplomater, misjonærer, studenter eller ansatt i bistandsarbeid, og det var flott å høre deres historier. Felles for historiene deres var villigheten og beslutsomheten deres for å jobbe for folket i Nepal og hjelpe dem til å skape et bedre liv for seg selv. Jeg synes deres innsats er perfekte eksempler på vår spesielle norske form for patriotisme; dugnadsånden.

Nordmenns holdninger til dugnad har eksistert i flere århundrer, men for Norge sin del tror jeg de ble særlig godt synlige etter at vi ble uavhengige, men også etter verdenskrigene. På denne tiden bygde våre eldre generasjoner landet opp av ingenting. Jeg tror denne gløden, å gjøre det som må til for fellesskapets beste, var holdningen de nordmennene jeg møtte i Kathmandu utstrålte, og det er dette jeg tror vi egentlig feirer på 17. mai.

Alt i alt var 17. maifeiringen i Nepal en opplevelse man kun får én gang i livet. En slik feiring er en unik måte å lære mer om landet sitt på, og å føle seg litt nærmere hjemlandet sitt når man er utenlands. Nettopp fordi man er utenlands tror jeg man vil føle en tettere tilknytning til landet sitt, og at man vil legge litt ekstra i feiringen fordi det ikke er gitt at man skal ha en feiring der. Så om Canada Day, Flagganes Dag, 4. juli, Bevridjingsdag, Gwangbokjeol, La Fête Nationale eller uansett hvilken spesiell feiring ditt land har, vil være under ditt opphold i Nepal, tror jeg du vil ha en fantastisk tid hvor du blir bedre kjent med landet og folket ditt. Forhåpentligvis vil du få en pause fra dal bhat.

Elise Solli

Tilbake til Frivillige forteller

Ring oss:
(+47) 23 50 71 20
Medisin & Helse

Subscribe by RSS

Volunteer Stories Feed
instagram

Projects Abroad Norge

Fortell vennene dine om oss:

Tilbake til toppen ▲